header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Joods Nijmegen in woord en beeld, vluchtelingen toen en nu

Uit Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Deze expositie vertelt het verhaal van de Joden in Nijmegen door de eeuwen heen. Op de vlucht voor geweld, vervolging, onderdrukking, op zoek naar vrijheid. Het thema vluchtelingen is actueel en van alle tijden en hoewel de parallel zeker niet één op één te trekken is, is er wel een link te leggen met het op de vlucht zijn voor geweld en onderdrukking naar de huidige tijd. Deze huidige tijd wordt in deze expositie door kunstenaar Jan Sikon aan de hand van twee kunstwerken verbeeld.

Verder zijn er Joodse rituele voorwerpen uit het dagelijks leven te bekijken evenals de documentaire “Getekend in Westerbork” van Jaap Nijstad (omroep Max) en interviews met 3 Nijmeegse overlevenden van de Holocaust.

Op 6 maart om 20.00 uur komt het Joodse koor Hatikwa twee keer 20 minuten optreden in Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel. Iedereen is van harte welkom om te komen luisteren en de entree is gratis, hoewel een kleine bijdrage voor de Kitty de Wijze Stichting om uit de kosten te komen zeer op prijs wordt gesteld.

Vanaf 30 maart worden er, bij voldoende belangstelling, iedere twee weken op de woensdagmiddag stadswandelingen gegeven. De wandelingen beginnen om 14.00 uur en voeren u langs sporen van Joods leven in Nijmegen. Opgeven voor deze wandelingen kan op de website van de Kitty de Wijze Stichting

Tijdens de tentoonstelling worden er diverse activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten worden aangekondigd op de website van zowel het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis als die van de Kitty de Wijze Stichting en op de Facebookpagina van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Houd deze dus in de gaten!

Kitty de Wijze.jpg

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden